Forumul Cutremur.net s-a mutat AICI. Acest forum a fost arhivat iar noile discutii si anunturi vor fi postate in noul forum. Va rugam sa va re-inregistrati in noul forum facand click aici.Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zonarea seismica a Romaniei
#1
ZONAREA SEISMICA A ROMANIEI
Dr. ing. Emil-Sever Georgescu
Sef Laborator Evaluarea Riscului Seismic si Actiuni in Constructii - INCERC
ssever [at] incerc2004.ro
Pentru scopuri generale de apreciere a seismicitatiii teritoriului, exista o zonare seismica conform SR 11100 - 1:1993 (Zonarea seismica. Macrozonarea teritoriului Romaniei), fig. 1.1. Pe aceasta harta de intensitati, cifrele intre 6 si 9 exprima intensitati pe scara MSK, indicele de la baza lor exprima o perioada medie de revenire (de ex. indice 1 pentru minimum 50 de ani, respectiv indice 2 pentru o perioada medie de revenire de minimum 100 de ani a intensitatilor respective), in sensul statistic-probabilistic al acestei notiuni. Deci indicii 1 si 2 nu reprezinta valori dupa o ipotetica virgula!!! Pe hartile de zonare seismica in uz la noi nu se trec, de regula, magnitudini!

Harta din SR 111000 - 1:93 nu se utilizeaza pentru proiectarea antiseismica, dar poate fi comoda pentru aprecieri generale pe baza unui singur parametru - intensitatea.

Se reaminteste ca pana in 1991 hartile de macrozonare seismica exprimate direct in intensitati (aprobate ca STAS-uri), erau utilizate si in normativele romanesti de proiectare antiseismica, cu zone definite cu cifre arabe intre 6 si 9, carora le corespundeau coeficientii ks de intensitate seismica din acea perioada, diferentiati de ex. in normativul P100-81 la 1 grad de intensitate.

Hartile, ca si normativele, au suferit modificari succesive intre 1952 si 1991, an dupa care s-a produs o separare a abordarilor si o ultima modificare - actualizarea zonarii vestului tarii, pentru a reflecta datele noi culese dupa cutremurele din Banat din 1991.

In ianuarie 2007 a intrat in vigoare Codul P.100-1/2006 cu alt tip de harti de zonare seismica in care hazardul seismic pentru proiectare este descris de valoarea de varf a acceleratiei orizontale a terenului ag determinata pentru intervalul mediu de recurenta de referinta (IMR) de 100 de ani, corespunzator starii limita ultime, valoare numita in cod "acceleratia terenului pentru proiectare". Fig. 1.2 .

Perioada de control (colt) Tc a spectrului de raspuns reprezinta granita dintre zona (palierul) de valori maxime in spectrul de acceleratii absolute si zona (palierul) de valori maxime in spectrul de viteze relative. Tc se exprima in secunde. In conditiile seismice si de teren din Romania, pentru cutremure avand IMR = 100 ani, codul reda zonarea pentru proiectare a teritoriului României in termeni de perioada de control (colt), Tc, a spectrului de raspuns obtinuta pe baza datelor instrumentale existente pentru componentele orizontale ale miscarii seismice. Fig. 1.3.

In precedentele harti de uz ingineresc din normativul P100-1992, perioadele de revenire ale intensitatilor cutremurelor corespunzatoare zonelor seismice de calcul erau de aproximativ 50 de ani pentru zonele in care predomina influenta focarului Vrancea si de ordinul a 100 de ani, sau mai mult, pentru zonele in care predomina influenta altor focare.

Marirea de la 50 la 100 de ani a intervalului mediu de recurenta de referinta (perioada medie de revenire), asociata cu modificarea valorilor perioadei de colt si cu noile spectre normalizate de raspuns elastic, regionalizate, poate conduce la marirea sau la reducerea valorii actiunii seismice in calculele ingineresti de proiectare a constructiilor pentru unele zone, in corelatie si cu valorile spectrale din cod.

Pentru viitor se are in vedere trecerea la un intervalul mediu de recurenta de referinta de 475 ani, potrivit abordarilor din Eurocodul 8, ceea ce va implica niste cerinte sporite fata de editia 2006.

[attachment=8391:fig11.jpg]
Fig. 1.1. Zonarea seismica a teritoriului Romaniei - scara MSK conf. SR 11100 - 1:1993 Zonarea seismica. Macrozonarea teritoriului Romaniei

[attachment=8392:fig12.jpg]
Figura 1.2. Zonarea teritoriului Romaniei in termeni de valori de varf ale acceleratiei terenului pentru proiectare ag pentru cutremure avand intervalul mediu de recurenta IMR = 100 ani .
Cod P100-1/2006 (Elaborator UTCB)

[attachment=8393:fig13.jpg]
Fig. 1.3. Zonarea teritoriului Romaniei in termeni de perioada de control (colt), Tc a spectrului de raspuns. Cod P100-1/2006 (Elaborator UTCB)

Nota: Faceti click pe harti pentru a le vedea la dimensiune marita
Reply


Possibly Related Threads...
Thread Author Replies Views Last Post
  Seismicitatea Romaniei Alex 4 10,618 11-03-2010, 10:47 AM
Last Post: GeoX

Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)