Forumul Cutremur.net s-a mutat AICI. Acest forum a fost arhivat iar noile discutii si anunturi vor fi postate in noul forum. Va rugam sa va re-inregistrati in noul forum facand click aici.Thread Rating:
  • 4 Vote(s) - 4.5 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Informatii despre cladiri
Ne puteti da mai multe detalii despre aceste consolidari? Stiam ca se fac in general prin camasuirea elementelor tot cu beton armat. Stalpii se imbraca in beton pe toate partile? Dar grinzile? La ce dimensiuni ajung dupa 4 consolidari succesive? Se consolideaza toti stalpii si toate grinzile sau doar acele elemente la care se considera ca este nevoie de asa ceva?
Reply
(13-05-2016, 12:34 AM)sergiu_psc Wrote: Ne puteti da mai multe detalii despre aceste consolidari? Stiam ca se fac in general prin camasuirea elementelor tot cu beton armat. Stalpii se imbraca in beton pe toate partile? Dar grinzile? La ce dimensiuni ajung dupa 4 consolidari succesive? Se consolideaza toti stalpii si toate grinzile sau doar acele elemente la care se considera ca este nevoie de asa ceva?

Este un caz celebru, respectiv blocul cu 12 etaje cunoscut in perioada interbelica sub denumirea "Ferekide" (ministrul care l-a construit) iar mai tarziu ca "Sabena" (de la o agentie care functionase la parter), singurul foarte inalt care a scapat, dintr-o serie realizata pe aceleasi principii - Bd. Balcescu 24. Chiar daca arhitectural a fost considerat o bijuterie, din punct de vedere structural a fost de la inceput o potentiala catastrofa, datorita multiplelor retrageri, console, concavitati, asimetrii. Chiar si la trecerea sau franarea unui vehicul greu pe bulevard, in anii 80 acest bloc intra in oscilatie, datorita consolelor supraincarcate si reazemelor de forte concentrate pe grinzi flexibile. Era un leganat cvasi-continuu, dar evident se putea deosebi de cutremurele de gr. IV-V prin faptul ca oscilatiile de la trafic erau predominant pe verticala.

Prima consolidare facuta dupa 1940 a constat in camasuire de stalpi si grinzi pe laturile cu retrageri de la bulevard, cred ca doar pe parter si primul etaj. Imediat dupa 1977, a fost sustinuta zona centrala cu sprijine provizorii din lemn, intrucat cel putin un stalp a cedat complet (s-a transformat in "margele" - cei din domeniu stiu ce inseamna asta). S-a facut in urgenta consolidarea, refacandu-se stalpul, transformandu-se pereti usori in diafragme de legatura si creandu-se in plus noi sprijine masive din beton armat, de forma evazata in consola, pentru o zona cu console ample suprapuse, aflata la imbinarea corpului central cu cele laterale din bulevard. S-a continuat cu camasuirea interbelica pana la etajul 4. Blocul insa se intinde pe regim mai scazut si inspre strada din spate (V. Conta) si, ulterior, nu stiu exact in ce an, dar sigur inainte de 1982, s-au reluat consolidarile, creandu-se contraforti de legatura masivi noi in curtile de lumina ascunse, la zona de imbinare a aripilor de la bulevard cu cele din spate. In bloc locuiau mai multe "personalitati" cu relatii mari la partid, care au facut posibila aceasta reluare si continuare a consolidarilor facute in urgenta in 1977. Ulterior, dupa 1990, a fost incadrat in cea mai mare clasa de risc si in urma cu putin timp a fost din nou consolidat. Toate aceste patru consolidari au fost de fapt partiale si au vizat doar anumite zone, deci in general nu s-au suprapus.

Am dat acest exemplu, pentru ca l-am cunoscut direct (am locuit aproape doi ani acolo) si pentru ca exista un mit al consolidarilor bine facute. Nu, consolidarile nu s-au facut decat rareori complet si unitar (de regula doar la hoteluri). In marea lor majoritate au fost facute "dupa posibilitati" si selectiv, in functie si de impactul social al amplasamentului sau de potenta politica a locatarilor.
Reply
Multumesc pentru informatii, foarte interesante!
Pacat de blocurile interbelice, mie mi se par mult mai reusite arhitectural decat cele actuale.
Reply
Buna ziua oameni pasionati Smile

Scriu aici pentru ca am nevoie de sfatul si indrumarile voastre, nepriceputa fiind in ale constructiilor. Incerc sa fac o scurta istorie si apoi intreb Smile Locuiesc intr-un bloc cu 10 etaje, vechi, in cartierul Berceni, sect. 4. Acum 4 ani pe scara unde locuiesc, la un etaj superior, a avut loc o explozie de gaze, care nu a fost urmata si de incendiu. De atunci, in timp, au inceput sa se simta in podea vibratii la functionarea liftului (de asemenea vechi) Precizez ca apartamentul meu NU are perete comun cu putul liftului. Aceste vibratii au inceput sa se extinda ca arie, initial se simtea putin in bucatarie, ca acum sa se simta pana in dormitor. Am nevoie de indrumarea voastra, unde si cui sa ma adresez pentru a constata deteriorarea in timp, o expertiza (poate a celor de la Inspectoratul pentru Constructii) Daca i-as chema pe cei de la Ascensorul, as rezolva o parte a problemei si anume nu s-ar mai simti, dar pe mine ma intereseaza cat si daca este afectata structura de rezistenta. Astept cu drag si nerabdare sfatul vostru, oricum aici intru imediat dupa ce deschid calculatorul de ani buni Smile
Va multumesc Smile
Reply
Salut!

Revin cu o intrebare adresata in alt topic ... Intentionez sa achizitionez un apartament in complexul ALMO, in cladirea cu 14 etaje, cea cu fata inspre Mihai Bravu. Am citit ca blocul este dat in folosinta in '76, iar la cutremurul din '77 a suferit avarii destul de serioase. Poate cineva sa ma ajute cu informatii despre cand si cum a fost consolodata cladirea si cat de sigura este in prezent? Orice fel de informatie imi este de ajutor ...

Multumesc!
Reply
(19-05-2016, 09:54 PM)IulianC Wrote: Salut!

Revin cu o intrebare adresata in alt topic ... Intentionez sa achizitionez un apartament in complexul ALMO, in cladirea cu 14 etaje, cea cu fata inspre Mihai Bravu. Am citit ca blocul este dat in folosinta in '76, iar la cutremurul din '77 a suferit avarii destul de serioase. Poate cineva sa ma ajute cu informatii despre cand si cum a fost consolodata cladirea si cat de sigura este in prezent? Orice fel de informatie imi este de ajutor ...

Multumesc!

Din ce se auzea pe vremuri, este unul dintre cele mai grav afectate blocuri din perioada comunista in Bucuresti. O cladire care s-a comportat deja prost o data, se va comporta sigur (si mai) prost a doua oara.
Reply
Incerc sa iau in calcul un risc asumat ca, in cazul unor avarii majore, imi voi recupera investitia de la compania asiguratoare. Asta in cazul in care nu cade cu totul, evident Smile. Eram curios daca este undeva documentat cand si cum s-au facut consolidarile dupa '77, cum a fost afectat dupa cutremurele din '86 si '90 si daca s-au mai facut consolidari sau expertize dupa aceste doua cutremure.

Nu mai gasesc acum link-ul, dar am vazut acum cateva zile undeva ca era programat pentru expertizare in 2012, dar nu am gasit informatii despre rezultat sau daca nu s-a mai efectuat.

Topicul despre blocurile in discutie este aici: http://cutremurnetforum.sd4.eu/showthread.php?tid=1193

Am mai gasit un post pe alt forum:  http://tramclub.org/viewtopic.php?t=2003...11e3a2e698
"Calea Mosilor si zona Obor trebuia sa ramana asa cum au fost. Balciul si targul trebuia mentinute, erau elemente tipice ale Bucurestiului ce pe atunci a fost supranumit Micul Paris. Cel mai convingator exemplu in acest sens este insusi blocul ALMO, construit pe locul balciului inainte de 1977 si care la cutremur a fost cel mai grav avariat bloc nou din tot orasul. Dealtfel, a fost primul care a fost consolidat pe bune. Si singurul. La toate celelalte constructii, inclusiv la blocul meu, construit in 1977, s-a dat rasol. "
Reply
Informatii despre problemele pe care le-a avut blocul in 1977 se gasesc in cartea "CUTREMURUL DE PAMANT DIN ROMANIA DE LA 4 MARTIE 1977". Ce nu se gasesc sunt informatiile despre modificarile pe care le-au facut proprietarii apartamentelor (dar asta nu e specific pentru blocul ALMO, este valabil pentru orice bloc).
Reply
(20-05-2016, 05:24 PM)sergiu_psc Wrote: Informatii despre problemele pe care le-a avut blocul in 1977 se gasesc in cartea "CUTREMURUL DE PAMANT DIN ROMANIA DE LA 4 MARTIE 1977". Ce nu se gasesc sunt informatiile despre modificarile pe care le-au facut proprietarii apartamentelor (dar asta nu e specific pentru blocul ALMO, este valabil pentru orice bloc).

Da, am vazut pagina respectiva in celalat topic. Eram mai mult interesat daca s-a mai facut vreo consolidare sau expertizare dupa '90.
Reply


Possibly Related Threads...
Thread Author Replies Views Last Post
  Cladiri care dispar? mb3_48900 3 2,128 30-04-2012, 10:16 AM
Last Post: anda
  Cladiri Pantelimon al_pacino 36 13,633 29-01-2011, 01:38 AM
Last Post: reeven
  Cladiri din barne.. Candlejack 4 3,214 26-12-2010, 11:55 PM
Last Post: bogdan
  Cladiri vechi din Bucuresti Alex 41 17,508 30-09-2010, 01:07 PM
Last Post: Noctilucent_mybb_import695
  pls am nev de informatii vscomap 3 1,747 24-08-2010, 09:49 AM
Last Post: anda
  cladiri inalte Alty 15 6,988 29-12-2009, 12:43 PM
Last Post: TGV-DAT
  Tipuri de constructii si cladiri cristi_b_1 7 3,425 27-12-2009, 07:36 PM
Last Post: cristi_b_1
  Fotografii cu cladiri vechi din tara Alex 17 6,187 07-07-2009, 03:58 PM
Last Post: Jaguarul
  Informatii despre blocul in care locuim localintruder 0 2,242 26-06-2009, 03:45 PM
Last Post: localintruder

Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)