Forumul Cutremur.net s-a mutat AICI. Acest forum a fost arhivat iar noile discutii si anunturi vor fi postate in noul forum. Va rugam sa va re-inregistrati in noul forum facand click aici.Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Cutremurele subcrustale din Vrancea si seismicitatea crustala
#1
Se stie ca in Romania se produc 2 tipuri de cutremure tectonice, din punct de vedere al adancimii focarelor: cutremure crustale (cu focare situate deasupra discontinuitatii Mohorovici dintre crusta si manta) si cutremure subcrustale (cu focare situate sub Moho). Cele mai multe cutremure subcrustale se produc in Vrancea, la Curbura Carpatilor. Foarte rar mai apar seisme subcrustale in alte zone ale tarii, cu deosebire in Campia Romana-Estul Munteniei si in Fagaras-Campulung. Cutremurele crustale sunt insa raspandite cam in toata tara.
Se pune o problema spinoasa: exista vreo legatura anume intre cutremurele subcrustale vrancene si cutremurele crustale ? Daca da, cum anume functioneaza aceasta legatura ?
Eu zic ca exista legaturi evidente intre procesele geodinamice care provoaca seismele adanci vrancene si tensiunile din crusta terestra, tensiuni responsabile de producerea de seisme de mica adancime in mai multe zone din afara arcului carpatic, in special in sudul si estul tarii, in Campia Romana, nord-estul Munteniei, sudul Moldovei inclusiv Vrancea; cu atat mai mult cu cat si in Vrancea se produc seisme crustale.
Cum s-ar explica aceste legaturi ? Pai, intr-un mod simplificat, se pot lua in discutie urmatoarel aspecte:
1)-dinamica microplacii Marii Negre, cu proces lent de subimpingere spre nord-vest, proces care, in mod inerent, induce tensiuni (mici, dar suficiente pentru a genera activitate seismica) pe fracturile importante cum sunt falia IntraMoesica, falia Peceneaga-Camena, falia Capidava-Ovidiu (si prelungirile acestora catre nord-vest), plus alte falii locale si regionale, asa cum sunt si cele care au fost active in judetul Galati in perioada septembrie-octombrie 2013 (falii perpendiculare pe sistemul de falii Sf. Gheorghe-Peceneaga Camena);
2)-dinamica interna a blocului litosferic vrancean, care este inca prins partial de crusta terestra. Tendinta evidenta de coborare a acestuia, sub efect pur gravitational, tinde sa provoace desprinderea de crusta, proces care usureaza domeniul crustal in zona Curburii Carpatice, cu destinderea sau ridicarea crustei, dar si cu amplificarea tensiunilor din scoarta pe anumite falii locale si regionale.

Prin urmare, din punct de vedere strict tectonic, este foarte evident ca trebuie sa existe legaturi intre cauzele seismelor adanci din Vrancea si procesele care genereaza seismele crustale cu epicentrele distribuite in mai multe zone din fata Curburii Carpatice.
Maine seara vom discuta despre corelarea activitatii seismice vrancene de adancime cu secventele de cutremure crustale, respectiv cu roiurile de cutremure. Si vom exemplifica pe cazul seismelor vrancene moderate si puternice din 1976-1977, 1981, 1985-1986-1987, 1990, 1999-2000-2001, 2004-2005, 2009 si 2013. Veti vedea ca, de fiecare data, a exista o buna corelare intre cresterea activitatii seismice crustale (manifestata fie prin secvente, fie prin roiuri de seisme crustale) si producerea de seisme vrancene moderate si puternice; corelarea are loc, de fapt, pe fondul unor variatii semnificative in seismicitatea adanca vranceana. Fiindca trebuie sa atrag totusi atentia ca nu orice cutremur crustal trebuie neaparat corelat cu o anumita situatie dn Vrancea. Totusi lucrurile sunt foarte interesante, iar ceea ce s-a intamplat in acest an in judetul Galati confirma ideea de corelare a seismicitatii crustale cu cea adanca din Vrancea. Atentie, nu e vorba ca seismele crustale provoaca seisme adanci in Vrancea, ci ca procesele geodinamice din Vrancea influenteaza si crusta terestra, deci ca Vrancea induce anumite secvente si roiuri de seisme crustale.
Maine seara vin cu exemplificari care arata niste chestii extrem de interesante.
Tot ce e bun e ori imoral, ori ilegal, ori ingrasa...
Reply
#2
Trebuie spus ca, in ceea ce priveste corelarea seismicitatii crustale din exteriorul arcului carpatic cu procesele geodinamice din zona Vrancea, trebuie tinut cont ca fenomenele respective nu se manifesta numai inaintea cutremurelor moderate si puternice, dar si dupa seismele puternice vrancene. In plus, manifestarea secventelor si a roiurilor de cutremure crustale difera prin amploare, durata, magnitudine, locatie: uneori sunt in judetul Galati, alteori apar la RAMNICU SARAT, la FOCSANI sau in zona MARASESTI-TECUCI. De asemenea, difera intervalul de timp in care apar aceste manifestari seismice inainte de producerea cutremurelor subcrustale moderate si puternice vrancene. Nu in ultimul rand, nu orice astfel de manifestare seismica trebuie legata de un viitor cutremur vrancean moderat sau puternic. Trebuie tinut cont de aspectele specifice ale dinamicii blocului litosferic vrancean, de ceea ce se intampla in adancime de fapt. Fiindca, orice s-ar zice, cutremurele vrancene moderate si puternice nu se produc oricand, in orice perioade; sunt perioade anume in care aceste cutremure tind sa se produca, si acest lucru este deja evident.
Maine dimineata vin cu exemple pentru cutremurele din 1976-1977, 1981, 1985-1986-1987, 1990, 1999, 2004-2005, 2009 si 2013. Deci toate cutremurele vrancene subcrustale cu magnitudini MGR 5,5+ din ultimii 37 de ani; vom vedea ce manifestari seismice de tip crustal s-au produs in perioadele respective, cu cat timp inainte si unde. Veti vedea niste lucruri interesante.
Tot ce e bun e ori imoral, ori ilegal, ori ingrasa...
Reply
#3
Sa vedem ce s-a intamplat, din punct de vedere al activitatii seismice crustale (pentru partea de sud, centru si est a tarii, nu si pentru zonele de vest, evident) in perioada anterioara cutremurului major din 4 martie 1977 (MGR=7,2 adancime 93 km epicentru in capatul de NE zona ANDREIASU DE JOS).

Au aparut cutremure crustale mai maricele inca cu 2 ani inainte...sigur, s-ar putea spune ca nu e relevant acest lucru, dar...fenomenele s-au produs in urmatorul context:
-variatii semnificative in activitatea subcrustala vranceana de fond;
-cutremurele moderate din 2 octombrie 1966, 20 august 1973 si 1 octombrie 1976

02.10.1966 11h21min44sec UTC 45,70N 26,50E adancime 140 km MGR=5,5
20.08.1973 15h18min28sec UTC 45,74N 26,48E adancime 73 km MGR=5,6
01.10.1976 17h50min43sec UTC 45,68N 26,49E adancime 146 km MGR=5,6


cutremure care, practic, au "pregatit" seismul major din 1977 (cam asta e rolul cutremurelor vrancene moderate, chiar si pe termen lung, acela de a pregati un viitor cutremur important);
-cutremurele puternice din estul Turciei din 1971, 1975 si 1976.

Dimpotriva, as putea spune si ca faptul ca manifestarile seismice crustale anormale au aparut cu 2 ani inainte a aratat ca se pregatea ceva mare. In ideea ca daca anomaliile de activitate crustala apar mai devreme, cu atat cutremurul care urmeaza sa vina ar putea fi mai puternic.
La 8 februarie 1975 s-a produs un cutremur de magnitudine 4,6 la adancimea de 23 km in partea de nord, nord-est a Campiei Romane, zona PLOIESTI-PLOPENI, judetul Prahova; cutremurul a fost resimtit la PLOIESTI cu intensitatea de V grade pe scara Mercalli, s-a simtit usor si la BUCURESTI cu intensitatea de III grade pe scara Mercalli. Nu stiu acum daca acest cutremur, si post-socurile care i-au urmat, este corelat cu Falia Majora Intra-Moesica sau cu alta falie din exteriorul arcului carpatic, cert este ca a marcat, cu 2 ani inainte de seismul catastrofal din 1977, inceputul unei activitati crustale anormale, plasate din punct de vedere temporal intre cutremurele vrancene moderate din 1973 si 1976, evenimente care, in mod evident, au avut rol pregatitor pentru marele seism din 1977, accentuand puternic dezechilibrele intre capete cu concentrarea tensiunilor pe capatul de nord-est al Vrancei, unde nu mai avusese loc un seism major din 1838 !!!
La 7 martie 1975, in partea de nord-est a Vrancei, zona ODOBESTI, s-a produs un cutremur crustal moderat cu magnitudinea de 5,1 grade la adancimea de 21 km, resimtit in zona epicentrala cu intensitatea de VI grade. Seismul a fost precedat, pe 2 martie 1975, de un cutremur crustal de magnitudine 3,8 in zona MARASESTI. Iata, activitate crustala anormala cu 2 ani inainte de seismul catastrofal, intai la sud-vest de Vrancea in nordul Munteniei, apoi in capatul de nord, nord-est al Vrancei. Deci cu 2 ani inainte a inceput, ce spuneam.
Pe 26 si 27 mai 1975 s-au produs 2 cutremure cu magnitudini de 3,7-3,9 grade in zona RAMNICU SARAT, la adancimi de circa 50 km !!! Se putea, oare, sa nu "ciripeasca" sau sa nu reactioneze nitel si domnu' RAMNICU SARAT ??? Nu se prea putea, nu ?
Au fost, evident, si replici ale acestor cutremure, dar nu am lista completa a acestora. In orice caz, cu 2 ani inainte s-au manifestat niste lucruri la nivel crustal, pe fondul variatiilor de activitate in domeniul subcrustal, respectiv al celor 2 cutremure moderate din 1973 si 1976. Au fost si alte cutremure crustale in perioada aceea, dar acestea au fost mai semnificative. Si ce a urmat ?
4 martie 1977 ora locala 21h22min MGR=7,2 adancime 93 km cu replica cea mai puternica la
5 martie 1977 ora locala 2h00min MD=4,9 adancime 104 km.

Vrancea stie ea ce face atunci cand influenteaza si crusta terestra.
Dupa cutremurul din 1977, au urmat activitati intensificate de mai multe falii, inclusiv pe Intra-Moesica.
Tot ce e bun e ori imoral, ori ilegal, ori ingrasa...
Reply
#4
Sa vedem acum ce s-a intamplat in perioada 1980-1981, inainte si dupa seismul moderat de la

18.07.1981 00h02min58sec UTC 45,69N 26,42E adancime 166 km MGR=5,5

Pai s-a intamplat ca la 11 septembrie 1980 s-a produs un cutremur crustal de magnitudine 4,6 in zona GALATI-BRAILA (judetul Braila), la adancimea de 19 km, resimtit in epicentru cu intensitatea VI pe scara Mercalli. Hooopa, GALATI, da ??? Asta apropos de aberatiile cu exploatarile de petrol si gazele de sist care ar fi provocat cutremurele crustale din judetul Galati in septembrie-octombrie 2013, da ? Asta e din lipsa de informare, eu de aia tip mereu aici. Circula pe net tot felul de baliverne, fantezii de duzina, au ajuns sa spuna ca seismul de la 6 octombrie a fost provocat de gazele de sist. Problema seismicitatii induse artificial este una, dar de aici nu trebuie exagerat si hiperbolizat pe baza unor prostii penibile. Sa revenim; deci in septembrie 1980 s-a produs cutremurul crustal moderat din judetul Braila, cutremur urmat de 49 de replici, dintre care cea mai puternica a avut magnitudinea 3,3 grade (conform raportului publicat de INCDFP despre cutremurele din judetul Galati, si in care s-a facut referire si la evenimentele din 1980).
La 8 decembrie 1980 s-a inregistrat, de asemenea, o activitate seismica intensificata pe falia Intra-Moesica, in estul Munteniei, mai multe cutremure cu magnitudini de pana la 3-3,5 grade.
In februarie 1981, avem iarasi activitati crustale (magnitudini peste 3,5) in fata Curburii Carpatice.
Iar la 13 noiembrie 1981, dupa seismul moderat din iulie, in Dobrogea de Nord s-a produs un cutremur moderat de magnitudine MD 5,4 in zona TULCEA-BESTEPE, resimtit cu intensitatea VI-VII in zona orasului TULCEA.
Deci iata ca din nou seismele vrancene moderate se coreleaza destul de bine cu variatii semnificative in activitatea crustala pe faliile din fata Curburii Carpatice. Nu e deloc o surpriza acest lucru.
Tot ce e bun e ori imoral, ori ilegal, ori ingrasa...
Reply
#5
Ce s-a intamplat in 1985, inaintea dubletului seismic:

01.08.1985 11:17:35 UTC 45,79N 26,77E 119 km MD=5,2
01.08.1985 14:35:04 UTC 45,73N 26,62E _93 km MD=5,6


Se stie ca in 1983 a avut loc o secventa seismica importanta in zona RAMNICU SARAT, dar as corela-o mai degraba cu pregatirea, pe termen lung, a seismului vrancean puternic de la 31 august 1986 (desi, de fapt, si cutremurul moderat de la 1 august 1985 are legatura clara cu pregatirea seismului din 1986).
O sa punctez totusi secventa din 1983 de la RAMNICU SARAT, pentru ca a fost interesanta ca mod de desfasurare:


21.02.1983 18:03:57 UTC 45,33N 26,91E _24 km MD=4,7
21.02.1983 18:09:24 UTC 45,31N 26,97E _20 km MD=4,2
21.02.1983 18:21:05 UTC 45,33N 27,02E _10 km MD=3,6
21.02.1983 20:27:16 UTC 45,33N 26,97E _20 km MD=3,5
22.02.1983 18:04:16 UTC 45,31N 26,96E _28 km MD=3,5
03.05.1983 20:05:12 UTC 45,35N 27,03E _17 km MD=4,5


Ceea ce e interesant la aceasta secventa este faptul ca, la cateva luni dupa episodul din 21-22 februarie 1983, a aparut un soc "intarziat" la inceputul lunii mai 1983.
Dar sa mergem in 1985. Ce avem noi aici, oare ? :D
Pai avem niste cutremure crustale vrancene cu aproximativ o luna inainte, astfel:

26.06.1985 19:11:03 UTC 45,65N 26,98E _24 km MD=3,7
08.07.1985 09:36:32 UTC 46,08N 27,36E _14 km MD=3,5
08.07.1985 132528 UTC 46,07N 27,34E __5 km MD=4,2


Aceste evenimente s-au produs, de asemenea, pe fondul unor variatii semnificative in activitatea subcrustala vranceana, mai exact pe fond de intensificare inca de la inceputul anului 1985, dupa acalmia relativa din ultimele luni ale anului 1984. In plus, in ultimele zile ale lunii iulie 1985 s-a inregistrat si un roi de cutremure superficiale foarte mici la vest, nord-vest de Muntii Vrancei, undeva in extremitatea nord-vestica spre COVASNA asa.
Iata ca, din nou, crusta terestra a reactionat la tensiunile din profunzime. Nu e o surpriza, evident.
Tot ce e bun e ori imoral, ori ilegal, ori ingrasa...
Reply
#6
Vine...1986 la rand. Winking

30.08.1986 21:28:37 UTC 45,52N 26,49E 131 km MGR=7,0

Ce avem noi aicea, oare ? Pai ce avem ? Nimic altceva decat secventa seismica de la RAMNICU SARAT, fireste!! :D :D 16 16 Se putea altceva ? Si e interesant ca se intensifica brusc activitatea crustala la RAMNICU SARAT la numai cativa ani dupa secventa din februarie-mai 1983. Ia sa vedem noi:

27.04.1986 00:04:35 UTC 45,51N 27,07E _18 km MD=5,1
27.04.1986 00:30:00 UTC 45,47N 27,07E _19 km MD=4,5
27.04.1986 00:32:05 UTC 45,50N 27,18E _11 km MD=3,5
27.04.1986 19:59:18 UTC 45,42N 27,08E __2 km MD=3,5
28.04.1986 03:12:52 UTC 45,46N 27,09E _16 km MD=3,5


Hiiiii, crustal de 5,1 la RAMNICU SARAT, la numai 3 ani dupa 4,7 in februarie 1983. Ce-i asta frate, ce s-a intamplat aici ? Pai nimic altceva decat ca Vrancea, in stilul ei caracteristic, "cocea" ceva acolo jos, pregatea o "bucurie" cum ii place ei sa faca. Se vede din nou, pentru a cata oara, faptul ca la tensiunile din profunzime reactioneaza, intr-un fel sau altul, mai mult sau mai putin intens, si crusta terestra. Blocul litosferic vrancean nu e complet desprins de crusta. Deci: nici pomeneala de gaze de sist, de exploatari de petrol si alte tampenii care se vehiculeaza azi cu seninatate, ca si cum Internetul ar fi sursa numai de informatii valide. Putin discernamant, totusi, se impune, eu asa cred.
Surprize-surprize! Focarul seismic de la RAMNICU SARAT recidiveaza si la inceputul lunii august, foarte aproape de momentul in care Vrancea urma sa isi dezlantuie stihiile...deh, balaurul era cam nerabdator si fremata dand usurel (deocamdata :D) din coada pe acolo. :D Chiar inainte sa dea mai tare din coada, adica sa ii dea drumul, cum s-ar zice.

07.08.1986 04:20:02 UTC 45,51N 27,09E _17 km MD=3,6
07.08.1986 09:50:41 UTC 45,49N 27,10E _16 km MD=4,0
07.08.1986 10:18:49 UTC 45,47N 27,01E _10 km MD=3,5
08.08.1986 20:10:49 UTC 45,69N 27,21E _10 km MD=3,5


Ia uitati ce recidiva draguta a avut baiatu' la RM.SARAT pe 7 august 1986. Daca a avut de unde da, deh...crestea nerabdarea balaurului vrancean! Devil Era musai sa dea din coada, deh. Tineti cont ca aceste manifestari crustale au aparut pe un fond de oarecare acalmie in zona subcrustala, in special in perioada mai-august 1986. Pe 8 august a migrat un pic pana la nord-est de FOCSANI ! A plecat la plimbare, deh... :D
Totusi, balaurul se cam grabea, simtea ca nu mai tine mult, pentru ca, hodoronc-tronc, la miez de august, se intampla o chestie:

16.08.1986 06:41:28 UTC 45,58N 26,33E 148 km MD=5,3
17.08.1986 11:56:19 UTC 45,67N 26,47E 105 km MD=5,1


Deci dupa recidiva de la RM. SARAT din 7 august, pe neasteptate balaurul incepe sa dea ceva mai tare din coada. Sa nu uitam ca la 4 august 1986 s-a produs un eveniment izolat de mare adancime la RM. SARAT, taman in zona crustalelor, dar neobisnuit de adanc: 105 km la RM. SARAT!!! Mda...

Ei, si la final de august balaurul vrancean a zis: "Destul, gata, am tinut cat am tinut...acu-i momentu'! Sa purced la treaba!" Si a purces la treaba, intr-adevar, in noaptea de 30 spre 31 august 1986, la ora locala 00h28min.
Tot ce e bun e ori imoral, ori ilegal, ori ingrasa...
Reply
#7
Sa vedem ce avem in 1987.

04.09.1987 01:40:29 UTC 45,68N 26,43E 160 km MGR=5,5
04.09.1987 09:58:34 UTC 45,72N 26,44E 151 km MD=5,2


Inainte de acest dublet seismic vrancean, am avut o acalmie relativa in domeniul subcrustal pe perioada verii, dupa cresterea de activitate seismica din primavara anului 1987, dar s-au petrecut niste lucruri la nivel crustal:

19.07.1987 02:18:56 UTC 45,55N 27,79E adancime 15 km ML=4,4-4,7 I0=V

Deci cutremur de magnitudine 4,4-4,7 in judetul Galati, da ??? Q.E.D. Apropos de prostiile cu cutremurele din judetul Galati care ar fi fost induse de gazele de sist, care gaze de sist au plecat de la Galati si au ajuns in Vrancea si cica din cauza asta a miscat Vrancea la 6 octombrie 2013. E de-a dreptul patetic, ce mai. Cum spuneam, Internetul, cu toate postarile, filmuletele si linkurile care circula, nu e numai sursa de informatii corecte, ci si de tampenii. Imi pare rau, dar asta e situatia. Deci a miscat Galatiul si in 1987, da ? Pai mai poate crede cineva, in aceste conditii, ca ceea ce s-a intamplat in acest an ar fi chiar o surpriza ? No way! Galatiul reactioneaza destul de bine la tensiunile din Vrancea, s-a vazut asta si in 2013, si in 1987, si in 1980-1981, dar si in 1908 (13 martie 1908 magnitudine 4,5 in zona GALATI-PECHEA, 6 octombrie 1908 MGR 6,8 in Vrancea, da ????). Cu parere de rau pentru cei care tot clampane fara rost despre nu stiu ce gaze si exploatari ticaloase care au provocat cutremurele din judetul Galati, dar i-as sfatui sa mai taca din gura fiindca ei sunt complet pe dinafara, nu au macar habar nici despre sesmicitatea indusa si cum se produce ea, d-apai sa mai aiba caderea sa dea decrete despre ce a fost in judetul Galati.
Ce am mai avut in 1987 ? Pai asta:

30.08.1987 06:07:13 UTC 45,83N 27,12E _50 km MD=4,0

cu numai cateva zile inaintea dubletului din 4 septembrie 1987.
Tot ce e bun e ori imoral, ori ilegal, ori ingrasa...
Reply
#8
Vine la rand dubletul din 30/31 mai 1990. Hai sa vedem si acest caz.
Ce s-a intamplat in 1989 ? Pai sare foarte clar in ochi roiul de cutremure crustale de la nord de Vrancioaia, Muntii Vrancei, din august-septembrie 1989, cu cele mai importante socuri produse in ziua de 18 august 1989:

18.08.1989 06:12:38 UTC 45,99N 26,66E __5 km MD=3,5
18.08.1989 06:28:18 UTC 45,91N 26,67E _14 km MD=3,5
18.08.1989 07:26:25 UTC 45,95N 26,63E _15 km MD=3,5
18.08.1989 114221 UTC 45,96N 26,62E _11 km MD=3,5


Astea au fost cele mai puternice cutremure, au fost si altele mai mici care au avut loc pana la 8 septembrie 1989. Deci iata, o activitate crustala anormala la nord de Vrancioaia, manifestata sub forma de roi de cutremure. Diferenta dintre un roi de cutremure si o secventa de cutremure este aceea ca la un roi de cutremure nu se evidentiaza un singur (sau eventual doua) cutremur(e) de magnitudine (magnitudini) semnificativ mai mari decat ale celorlalte evenimente din serie. Miscarile mai puternice au magnitudini nu cu mult mai mari decat ale celorlalte cutremure din roi. Roiul de cutremure de la nord de Vrancioaia din vara-toamna anului 1989 a fost unul interesant, cu atat mai mult cu cat s-a produs, de asemenea, pe fondul unor fluctuatii importante in activitatea seismica subcrustala, dar si dupa cutremurul puternic din Armenia de la 7 decembrie 1988.
Mai avem o serie de cutremure crustale in decembrie 1989-ianuarie 1990:

08.12.1989 203747 UTC 45,52N 27,11E _22 km MD=3,5
20.12.1989 02:26:26 UTC 45,18N 27,14E _10 km MD=3,5
28.12.1989 22:22:44 UTC 46,07N 27,27E _33 km MD=3,9
06.01.1990 04:20:17 UTC 45,38N 26,99E _19 km MD=3,7
06.01.1990 04:21:39 UTC 45,27N 26,98E _10 km MD=3,5
06.01.1990 042503 UTC 45,35N 26,98E _15 km MD=3,6


Deci din nou activitati intensificate in zona RAMNICU SARAT, dar si la nord de MARASESTI. Sa nu uitam si ca in noiembrie si decembrie 1989 s-au produs cutremure crustale moderate in Carpatii Orientali, zona TOPLITA-VATRA DORNEI, de magnitudini 4,6 si 4,2 grade pe scara Richter.
Asadar, faptul ca balaurul se pregatea sa dea din nou din coada DevilDevilDevil nu a ramas faca ceva "ecouri" la nivelul crustei terestre, pe sistemele de falii care converg spre Vrancea.
Tot ce e bun e ori imoral, ori ilegal, ori ingrasa...
Reply
#9
Vine la rand seria de cutremure moderate din 1999-2000-2001. Ce s-a intamplat de data asta ?

Pai avem o secventa seismica in zona FOCSANI-RAMNICU SARAT in perioada 6-8 decembrie 1997, cu 2 cutremure mai importante si mai multe replici foarte slabe:


06.12.1997 12:17:25 UTC 45,65N 27,01E _16 km MD=4,0
08.12.1997 07:00:33 UTC 45,75N 27,14E _12 km MD=3,5


In mai 1998 s-a inregistrat un roi de cutremure in zona FOCSANI, dupa care, in a doua jumatate a anului 1998 se observa o scadere semnificativa in activitatea seismica subcrustala vranceana. Deci din nou o variatie, de data asta negativa, a seismicitatii vrancene de fond. Totusi la sfarstul anului 1998 s-a inregistrat o activitate crustala mai crescuta undeva la sud-vest de Muntii Buzaului...deci pe aproape de zona epicentrala a seismului vrancean moderat din 28 aprilie 1999. Roiuri de cutremure crustale au mai aparut in lunile urmatoare, tot asa, pe fond de variatii in activitatea de adancime. Atentie, asa cum spuneam, nu orice cutremur crustal trebuie legat neaparat de un viitor cutremur subcrustal moderat si puternic, tocmai asta e ca trebuie vazut in ce context se produc seismele respective, intervalul de timp este destul de fluctuant, dar si magnitudinile seismelor respevtive pot varia destul de mult; nu mai vorbesc de locatii, poate fi vorba de judetul Galati, de subzonele RAMNICU SARAT, FOCSANI, MARASESTI-TECUCI, VRANCIOAIA, dar chiar de focare situate in estul Munteniei sau in Carpatii Meridionali. Totusi este evident ca exista anumite legaturi, si e normal asa de vreme ce blocul litosferic vrancean nu e complet desprins de crusta terestra, e chiar logic sa existe corelatii intre seismicitatea adanca si cea crustala.
Tot ce e bun e ori imoral, ori ilegal, ori ingrasa...
Reply
#10
Sa vedem acum ce s-a intamplat in perioada 2004-2005.
Pai avem, in mod evident, secventa de cutremure crustale din 30 aprilie 2004, localizate in zona FOCSANI-DUMITRESTI (judetul Vrancea); pe parcursul a 24 de ore s-au succedat mai multe cutremure crustale in aceasta zona, dintre care cel mai puteric a fost acesta:

30.04.2004 09:19:36 UTC 45,58N 27,14E _17 km MD=4,1

In toamna anului 2004, pe fondul unor variatii interesante in seismicitatea subcrustala vranceana, se produce cutremurul moderat din Dobrogea de Nord, zona TULCEA, de la 3 octombrie 2004, MD=5,1. La numai cateva zile dupa seismul vrancean din 27 septembrie 2004 de magnitudine 5,2. La sfarsitul lunii octombrie, iata ca balaurul se hotaraste sa mai dea nitel din coada: DevilDevilDevil

27.10.2004 20:34:36 UTC 45,84N 26,63E 105 km MGR=6,0

Cel mai important cutremur de dupa 1990, evident.
In ianuarie si martie 2005 s-au inregistrat activitati seismice crustale...unde oare ? Pai in judetul Galati, zona GALATI-PECHEA; seismele s-au produs la adancimi de 10-20 km dar magnitudinile nu au depasit 3-3,5 grade pe scara Richter, epicentrele fiind localizate mai aproape de PECHEA. Oricum, de notat, din nou, reactia sistemului de falii crustale din judetul Galati! Da-da, iar Galatiul, pai da, nu e de mirare. Pai fratilor, Galatiul e vecin cu Vrancea, si nici nu trebuie sa fii mare seismolog ca sa banuiesti totusi ca reactiile seismice din judetul Galati ar cam trebui sa fie induse de tensiunile din Vrancea. Asa ca prostiile vehiculate pe net si la tv sunt total aiurea, nu au nici o baza si sunt vehiculate doar in scop de manipulare.
Ce s-a intamplat in mai 2005 ? Pai se vede:

09.05.2005 06:53:54 UTC 45,48N 26,30E 143 km MD=4,4
14.05.2005 01:53:21 UTC 45,64N 26,53E 148 km MGR=5,6
14.05.2005 06:36:45 UTC 45,63N 26,53E 149 km MD=4,6


A mai fost o secventa seismica in zona BUZAU-RM.SARAT pe 10 septembrie 2005, cu soc principal:

10.09.2005 04:56:53 UTC 45,24N 27,23E _10 km MD=4,1

Mda. Mai e ceva de zis ? Tot in 2005 s-au mai inregistrat cutremure crustale spre sfarsitul anului, cu putin timp inaintea cutremurului de la VINTILEASCA din 13 decembrie:


31.10.2005 18:02:48 UTC 45,85N 27,17E _38 km MD=3,5
15.11.2005 16:41:32 UTC 45,86N 27,14E _37 km MD=4,2
03.12.2005 07:49:50 UTC 45,85N 27,28E _22 km MD=4,1
13.12.2005 12:14:45 UTC 45,68N 26,70E 137 km MD=5,3


Ei da, si in 2005 crusta terestra a reactionat la tensiunile din zona adanca a Vrancei. Era si normal.
Tot ce e bun e ori imoral, ori ilegal, ori ingrasa...
Reply


Possibly Related Threads...
Thread Author Replies Views Last Post
  Vrancea si seismicitatea globala/regionala GeoX 53 6,004 01-06-2016, 09:09 AM
Last Post: GeoX
  Cutremure vrancene subcrustale pe grupari hipocentrale GeoX 8 1,623 04-04-2016, 10:59 PM
Last Post: GeoX
  Cutremurele din Vrancea si Fagaras-Campulung GeoX 5 1,106 01-02-2016, 07:34 PM
Last Post: GeoX
  Cutremurele crustale din Vrancea GeoX 54 16,715 23-02-2015, 10:29 PM
Last Post: takuma
  Modele geotectonice si corelarea acestora cu seismicitatea Vrancei GeoX 13 6,197 21-12-2014, 07:00 PM
Last Post: GeoX
  Despre proprietatea de clusterizare a activitatii seismice subcrustale vrancene GeoX 2 2,369 13-09-2014, 08:39 PM
Last Post: GeoX
  Despre proprietatea de clusterizare a activitatii seismice subcrustale vrancene GeoX 7 2,043 22-10-2012, 12:19 PM
Last Post: GeoX

Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)